خـواص و مـضـرات زغـال اختـه | یکتاپرس
زغال اخته یکی از میوه های محبوب و خوش طعم محسوب می شود. این میوه کوچک و ریز دارای خواصی می باشد که بسیار برای سلامت بدن مفید است.
کد خبر: ۴۷۲۱۰
۰۲:۴۰ - ۱۶ مرداد ۱۴۰۰

 

به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، زغال ‌اخته درختچه‌ای است بلند (در برخی از گونه‌های آن درخت کوچک بوده و به خزان کننده یا درخت برگ‌ریز شهرت دارد) که گیاه‌شناسان آن را در گروه خانواده‌ گیاهان گل‌دار دولپه‌ای معرفی کرده‌اند. این گیاه بومی برخی از کشورهای غرب آسیا از جمله ارمنستان، ایران، آذربایجان و بخشی از نواحی اروپای جنوبی است.

درخت این میوه، دارای پوستی به رنگ قهوه‌ای، برگ‌هایی به شکل تخم‌مرغ با انتهایی تیز (نوک‌دار) است که هر برگ از سه تا پنج رگبرگ تشکیل شده است. هنگام شکوفه‌ دادن این درخت، می‌‌توان گل‌هایی کوچک و به رنگ زرد را مشاهده کرد که در اواخر فصل زمستان روی شاخه‌های درخت رشد می‌کنند. میوه‌ نیز به صورت آویزان به شکل بیضی و با رنگ زیبای سرخ تیره است که اندازه‌ آن حدود ۱۲ میلی‌متر برآورد شده است. میوه‌ آن با طعمی ترش به انواع گوناگون از جمله کمپوت، مربا، دسر، خشک، بستنی، نوشیدنی و ... مورد مصرف قرار می‌گیرد. جالب است بدانید یکی از خواص زغال اخته استفاده از چوب این درخت است، چوب درخت زغال‌ اخته به دلیل چگالی بالا، در تهیه‌ و تولید قطعات و دسته ابزارهای ماشین و ساختن ابزار آلات صنعتی از اهمیت و جایگاه ارزشمندی برخوردار است.

برخی از خواص زغال اخته عبارتند از:

بهبود سلامت قلب

تاثیر زغال اخته در سلامت قلب را می توان به خواص آنتی اکسیدانی و پلی فنول موجود در آن نسبت داد. پلی فنول موجود در زغال اخته به کاهش سطح کلسترول بد خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. علاوه براین زغال اخته دارای مقدار زیادی آنتوسیانین است، این ماده نوعی آنتی اکسیدان طبیعی است. تاثیر آنتوسیانین بر کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی در زنان توسط برخی تحقیقات علمی ثابت شده است.

حفظ سلامت دندان

ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در زغال اخته مانع چسبیدن باکتری ها به دندان شده و از تشکیل پلاک روی دندان ها جلوگیری می کند، در نتیجه مصرف زغال اخته می تواند از پوسیدگی دندان پیشگیری کند. البته محصولات تهیه شده از زغال اخته مقدار زیادی قند دارند و مصرف آن ها باعث پوسیدگی دندان می شود.

پیشگیری از سرطان

نتایج برخی تحقیقات نشان می دهد مصرف زغال اخته نقش موثری در پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان ریه و کولون، پوست و پروستات دارد. خواص زغال اخته در پیشگیری از سرطان را می توان به خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن نسبت داد.

بهبود عفونت ویروسی روده

تاثیر آب زغال اخته بر توقف رشد ویروس های روده در شرایط آزمایشگاهی توسط تحقیقات علمی ثابت شده است. درحالی که برخی محققان این تاثیر را به تخریب جایگاه های گیرنده ویروس در سلول میزبان نسبت می دهند، برخی دیگر معتقدند عصاره زغال اخته روی چرخه همانند سازی ویروس تاثیر گذاشته و توانایی آن برای نفوذ به سلول میزبان را از بین می برد.

خواص زغال اخته در بارداری

فیبر موجود در زغال اخته به درمان یبوست دوران بارداری کمک می کند. همچنین مصرف زغال اخته به کاهش وزن در بارداری کمک می کند. البته فراموش نکنید قبل از مصرف زغال اخته در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید و در مصرف آن زیاده روی نکنید.

خواص زغال اخته در شیردهی

زغال اخته یک منبع غنی از ویتامین، مواد معدنی، آنتی اکسیدان و کربوهیدرات است و مصرف این میوه در دوران شیردهی مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می کند.

کمک به درمان عفونت دستگاه گوارش

یکی دیگر از خواص زغال اخته درمان اسهال ناشی از عفونت است. این عارضه بر اثر ایجاد عفونت در دستگاه گوارش به وجود می آید، در چنین شرایطی مدفوع شکل آبکی پیدا کرده و فرد به طور مداوم به دستشویی می رود و بدنش دچار کم آبی می شود. مصرف زغال اخته یکی از بهترین روش های درمان خانگی اسهال به شمار می آید. زغال اخته دارای ماده ای به نام تانین است، این ماده باعث می شود تا زغال اخته خاصیت منقبض کنندگی داشته باشد. بعد از خوردن زغال اخته بافت های بدن منقبض شده و دفع مایعات از بدن کاهش می یابد. برای درمان اسهال یک قاشق سوپ خوری زغال اخته را به همراه یک لیوان آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید. سپس ۱۵ دقیقه دیگر صبر کنید تا دم بکشد. این جوشانده را صاف کرده و روزانه ۲ تا ۶ لیوان بنوشید تا بهبود یابید.

خواص زغال اخته برای کبد و کبد چرب

زغال اخته حاوی نوعی آنتی اکسیدان به نام «آنتوسیانین» است، این آنتی اکسیدان به پاکسازی کبد چرب کمک می کند. علاوه براین نتایج برخی تحقیقات نشان می دهد مصرف زغال اخته و بلوبری به مدت ۳ تا ۴ هفته باعث کمک به بهبود فیبروز کبدی می شود. البته به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.

خواص هسته زغال اخته

هسته زغال اخته به درمان افسردگی، استرس، بی خوابی و سایر ناراحتی های عصبی کمک می کند. برای استفاده از هسته زغال اخته ابتدا هسته چند عدد میوه را جدا کنید و آن ها را به مدت ۴ الی ۶ ساعت در آب بخیسانید. سپس آن ها را در یک پارچه تمیز قرار دهید و بکوبید. درنهایت هسته های خرد شده را کاملا آسیاب کنید. برای درمان ناراحتی های عصبی هر روز صبح و شب هنگام شام نصف قاشق سوپخوری از این پودر را به همراه مقداری آب مصرف کنید.

عوارض جانبی، موارد احتیاط و منع مصرف

در کنار تمامی ویژگی‌های خوب، مثبت و خواص زغال ‌اخته، مصرف بیش از اندازه آن باعث برخی مشکلات میگردد که عبارتند از:

افرادی که دچار تهوع و استفراغ هستند، نباید پس از بروز این حالت از زغال ‌اخته استفاده کنند.

زغال ‌اخته دارای طبیعتی سرد و خشک است و مصرف نامتعادل آن برای افراد سرد مزاج توصیه نمی‌شود.

از خواص زغال ‌اخته، میزان بالای اگزالات آن است، لذا استفاده از این میوه برای افراد مبتلا به سنگ‌های اگزالاته مضر خواهد بود.

زغال‌ اخته‌ کال سرشار از اسید است و مصرف آن به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

از دیگر خواص زغال‌ اخته اثر رقیق‌کنندگی خون است. به همین علت مصرف آن در افرادی که در حال مصرف داروهای رقیق‌‌کننده‌ خون هستند، توصیه نمی‌شود.

نحوه مصرف زغال اخته

نحوه مصرف زغال اخته به ذائقه شما بستگی دارد، برخی از روش های متداول مصرف زغال اخته عبارتند از:

زغال اخته تازه: 

این میوه طعم فوق العاده ای دارد و بسیاری از افراد آن را همین طور که هست می خورند و برخی دیگر این میوه را همراه با مقداری نمک در میان وعده های شان مصرف می کنند.

زغال اخته خشک شده: 

زغال اخته خشک شده به اندازه آلبالو خشک محبوبیت دارد و در تمام فصول سال در دسترس است.

آب زغال اخته:

 آب زغال اخته را می توانید از فروشگاه خریداری کنید، اما از آنجا که این فرآورده ها دارای مقدار زیادی قند و مواد نگه دارنده هستند، بهتر است آن ها را به صورت خانگی تهیه کنید. برای گرفتن آب زغال اخته، ابتدا زغال اخته ها را به مدت ۵ دقیقه در آب سرد بخیسانید. سپس آن ها را همراه با چند لیوان آب داخل قابلمه ریخته و به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت قرار دهید. با استفاده از گوشت کوب زغال اخته ها را له کنید و آن ها را از صافی رد کنید.

انتهای پیام/

برچسب ها: خواص مواد غذایی

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: