به گزارش خبرنگار اقتصادی یکتاپرس، مشکلات اقتصادی و کاهش توان خرید مردم ایران در دولت قبلی روند صعودی پیدا کرد و گسترش بیماری کرونا هم سبب شد تا مشکلات معیشتی مردم با سرعت بیشتری افزایش یابد. دولت سیزدهم که بعد از انتخابات 1400 فعالیت خود را آغاز کرد؛ در تلاش است در گام نخست مشکلات معیشتی را برطرف کند.
طبق آمارهای منتشر شده؛ در دهه 90 تعداد فقرای ایران دو برابر شده و چهار میلیون نفر دیگر نیز به زیر خط فقر بینالمللی ( 5/ 5 دلار در روز) سقوط کردهاند. حدود 8 میلیون نفر هم از طبقه «متوسط» به طبقه «متوسط رو به پایین» رفتند. تعداد افراد فقیر از سال 2012 تا 2019 حدود دو برابر شده است. در این مدت، چهار میلیون نفر به تعداد فقرا افزوده شده و خط فقر از 4/ 6 درصد به بیش از 12درصد رسیده است.
سیاستگذاری هر دولت یا نهادی با توجه به یکی از تعاریف و وضعیت سنجی و اولویت بخشی و راه حلهای برآمده از آن اقدام به سیاستگذاری و اجرا میکند و همین سیاستهای مختلف و بعضاً متعارض حل مسأله فقر را پیچیدهتر خواهد کرد.
کارشناسان معتقدند دولت سیزدهم برای از بین بردن فقر در مرحله نخست؛ برنامه واحد، یکپارچه و مورد اجماع فقرزدایی داشته باشد. در گام دوم دولت باید به برنامه هایی که برای از بین بردن فقر در نظر گرفته است به مرحله اجرا برساند. در گام سوم دولت سیزدهم برای حل معضل فقر در ایران به دنبال همسو کردن تمام فعالیتهای فقرزدایی در ایران باشد.
بر اساس این گزارش، نکته مهمی که در بخش فقر وجود دارد در این مورد است که مرکزی برای محاسبه فقر در ایران وجود ندارد. دولت سیزدهم به اعتقاد کارشناسان می تواند در این راستا مرکز آمار رسمی تدوین کند و بر اساس طبقه بندی مناسب انواع فقر را در آن سازماندهی کند تا برنامه مدوم و منظمی برای رفع فقر در نظر گیرد.
رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت ایران در درباره وضعیت فقر در ایران، گفت: طبق قانون نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی محاسبات مربوط به خط فقر باید هر ساله توسط وزارت رفاه و سازمان برنامه و بودجه تهیه و نتایج آن اعلام و منتشر شود که لازمه آن این است که وضعیت بعد خانوار و محاسبات دقیق خط فقر در سطح ملی و استانی و حتی شهرستانهای کشور انجام شود، اما چنین محاسبات و گزارشهایی اکنون وجود ندارد. محمدرضا واعظ مهدوی با بیان اینکه بهطور کلی محاسبات مربوط به خط فقر به چند گروه طبقهبندی میشود؛ این محاسبات را حداقل برای برآورد 1-خط فقر شدید یا کمرشکن، 2-خط فقر نسبی و 3-خط فقر مطلق و به تفکیک کلیه استانها برای سیاستگذاری درخصوص جمعیت زیر هر سه نوع خط فقر مذکور ضروری دانست.
آنچه دیگران میخوانند:خط فقر در ایران به ۱۱ میلیون تومان رسید
به گفته واعظ مهدوی خط فقر شدید یا کمرشکن عبارت از کسانی است که درآمد روزانهشان کمتر از یک دلار به نرخ محاسبات برابری قدرت خرید یاppp است. محاسبات موجود در این زمینه، حکایت از این دارد که کمتر از 2 درصد جامعه ایران زیر این خط فقر شدید هستند.
او ادامه داد: البته در برنامه چهارم، پنجم و ششم توسعه هدفگذاری شده بود که افرادی که زیر خط فقر شدید هستند میزانشان به صفر برسد و سیاستهای حمایتی بتواند آنها را به طور کامل پوشش دهد.
واعظ مهدوی با اشاره به خط فقر نسبی، افزود: خط فقر نسبی عبارت از کسانی است که درآمدشان کمتر از یکدوم میانه درآمدی باشد. براساس تحلیل محاسبات درآمد هزینه خانوار، در سال 1397 میانه درآمدی حدود309 میلیون ریال محاسبه میشود که یکدوم میانه درآمدی حدود 154 میلیون ریال خواهد بود و تعداد خانوارهایی که زیر این یک دوم میانه درآمدی قرار میگیرند، حدود 24 درصد خانوارهای جامعه خواهد بود.
انتهای پیام/