به گزارش خبرنگار گروه سیاسی یکتاپرس؛ محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در سخنانی به منابست دومین نشست مجمع گفتگوی تهران که مجازی برگزار شد، سه ریشه اصلی مشکلات منطقه را مداخلات بینالمللی، امنیتی کردن و اولویتسازی کردن عنوان کرد و گفت: شکی نیست که از مهم ترین دلایل مشکلات موجود، مداخله طولانی و خطرناک بینالمللی در منطقه است.
ظریف افزود: منطقه ما هدف طرحهای ژئوپولتیک از سوی بازیگران خارج از منطقه در پنج قرن گذشته بوده است. در حافظه اخیر، آمریکا ناامنی و بیثباتی در منطقه را بیشتر از هر جای دیگری تشدید کرده است. همانطور که آمار خود مریکاییها نشان میدهد، چیزی حدود هفت تریلیون دلار در جنگهای بیپایان و مداخله نظامی در این منطقه در کمتر از دو دهه هدر رفته است.
وی تأکید کرد: اما مداخله آمریکاییها تنها به حوزه نظامی محدود نبوده است. اقدامات اقتصادی تحمیلی آمریکا که علیه مردم ایران انجام شده بهخصوص در دوران همهگیری، چیزی کمتر از جنگ اقتصادی نیست. با این حال همانطور که اکنون شاهد هستیم، در دنبال کردن سیاست شکست خورده فشار حداکثری تفاوتی بین رئیسجمهور سابق و کنونی آمریکا نیست. وزیر خارجه گفت: بهدلیل برتری نسبی در قدرت نظامی، آمریکا بهدنبال امنیتی کردن همه چیز با هدف تسلط است. منطقه ما مثال کامل این مورد است، آمریکا با مداخلاتش، امنیتی کردن منطقه ما و بهخصوص ایران را دنبال میکند. به همهچیز از جنبه نظامی نگاه میشود. به منطقه به چشم منطقه نظامی نگاه میشود و ماهیت غالب تعاملات در منطقه نظامی است. این امتیاز دیگری برای آمریکا و شرکای غربی آن دارد و آن فروش و صادرات تسلیحات نظامی آنهاست.
ظریف در تشریح این مسئله خاطرنشان کرد: 6 همسایه جنوبی ما در خلیج فارس با جمعیت کلی کمتر از ۴۰ میلیون نفر، یک چهارم همه تسلیحاتی که در جهان به فروش میرسد را خریداری کردهاند. یکی از آنها بیش از ۶۰ میلیارد دلار سال گذشته در این راه هزینه کرد و دیگری با جمعیت تنها 1/5 میلیون نفر، ۲۲ میلیارد دلار هزینه کرد.
وی اظهار داشت: برای امنیتی کردن لازم است تهدیدها و دشمنان ساختگی (برای توجیه) و همچنین دوستان ساختگی و اتحادهای سطحی داشته باشید. امنیتی کردن همچنین اولویتهای منطقه را از مهمترین چالشها و تهدیدهای امنیتی واقعی به رسیدگی به موارد جعلی تغییر میدهد.
ایران اینترنشنال به نقل از رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی می گوید: بازگشت آمریکایی ها به برجام امکان پذیراست آنها می خواهند باز گردند اما شماری از مسائل وجود دارد که باید شفاف شوند.
وزیر امور خارجه فرانسه اما بهانه دیگری برای فرصت سوزی آمریکا آورده و گفته است که مشکلات تاکتیکی و اوضاع داخلی ایران مانع مذاکرات پیرامون برجام است. وی می افزاید: بازگشت ایران به اجرای تعهداتش ذیل برجام نقطه آغاز مذاکرات گسترده تر بر سر فعالیت های منطقه ای و برنامه موشکی ایران خواهد بود.
گفتگوهای تکراری پیرامون پیکر بی جان برجام در حالی رد و بدل می شود که کنت مککنزی فرمانده نیروهای تروریستی آمریکا در منطقه گفت: آمریکا طی دو سال گذشته سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفت و دولت بایدن در حال حاضر درصدد ارزیابی ماهیت این رویکرد بوده و نمیدانیم که آیا این رویکرد حفظ خواهد شد یا آنکه بهگونهای دیگر تغییر خواهد کرد.
کیهان نوشت: جو بایدن در شهریور 99 در یادداشتی در پایگاه اینترنتی شبکه خبری سی ان ان، با عنوان «راههای هوشمندانهتری براى سختگیرى علیه ایران وجود دارد» با اشاره به شکست سیاست ترامپ در رسیدن به توافقی بهتر از برجام با ایران، نوشت:«وقتی ترامپ ریاستجمهوری را به دست گرفت؛ وعده یک توافق بهتر برای محدود کردن برنامه هستهای ایران را داد و متعهد شد که به تهران برای مهار رفتار تهاجمیاش در سراسر خاورمیانه فشار وارد میکند. مثل خیلی از وعدههای رئیسجمهور ترامپ، مشخص شد که این وعدهها فقط شعارهای توخالی است».
بایدن در ادامه نوشت:«من هیچ تردیدی درباره چالشها و مشکلاتی که رژیم ایران بر منافع امنیتی آمریکا، دوستان و شرکای ما و بر مردم خودش تحمیل میکند، ندارم. اما همانگونه که راه ترامپ وجود دارد، همزمان راه هوشمندانه و حساب شده دیگری نیز برای سختگیری علیه ایران هست».
جو بایدن در یادداشت مذکور به صراحت اعلام میکند در پی توافقی جدید با ایران است «ما با متحدانمان برای تقویت و گسترش مفاد توافق هستهای کار خواهیم کرد و همزمان به دیگر نگرانیها نیز توجه خواهیم کرد. ما به تلاشها برای عقبراندن ایران از فعالیتهای بیثباتکننده که دوستان و شرکای ما را در منطقه تهدید میکند، ادامه خواهیم داد... ما همچنین به استفاده از تحریمهای هدفمند علیه نقض حقوق بشر در ایران، حمایت این کشور از تروریسم و برنامه موشکهای بالستیک ادامه خواهیم داد».
در هفتههای گذشته نیز قانونگذاران در مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا چند طرح برای اخلال در هرگونه تلاش احتمالی از سوی دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا برای بازگشت به برجام ارائه کردهاند.
تشدید تحریمها علیه ایران، اعلام عدم حمایت از برجام، مخالفت با کاهش تحریمها و تلاش برای جلوگیری از پیوستن دوباره آمریکا به این توافق موضوعات کلی این طرحها را تشکیل میدهند.
چیزی که مسلم است دولت و کنگره آمریکا همصدا سیاست های ضد ایرانی را پیگیری کرده و به رغم انتقادهایی که به سیاسته ای تند ترامپ داشتند، در مسیر سیاست های او حرکت می کنند.
انتهای پیام/