به گزارش یکتا پرس؛ دولت امسال برای ورود بیشتر مردم به بورس در جهت کسب درآمد از واگذاری شرکتهای دولتی استفاده کرد. سهام از صندوق ETF با عنوان دارا یکم و دوم یا پالایش یکم به مردم فرخته شد.این صندوق شامل سهام اضافی دولت در شرکت های پالایشی و پتروشیمی ( نمادهای شتران ، شپنا ، شبندر و شبریز ) بود.
شهریور ماه سال جاری پالایش یکم وارد بازار بورس شد و سهام داران شروع به خرید پالایش یکم کردند. دولت هنگام فروش 20 درصد تخفیف اعلام کرد. محاسبه ارزش روز شرکتهای موجود در صندوق دارا دوم به ترتیب پالایش نفت تهران ۲۶ هزار و ۴۴۹ میلیارد تومان، پالایش نفت اصفهان ۲۶ هزار و ۵۸۶ میلیارد تومان، پالایش نفت تبریز ۷ هزار و ۶۴۹ میلیارد تومان و پالایش نفت بندرعباس نیز در رقم ۲۰ هزار و ۷ میلیارد تومان در شهریورماه سال جاری محاسبه شد. بر اساس ارزش همان تاریخ ۴ شرکت را بهطور مجزا با احتساب رقم ۲۰ درصدی تخفیف دولتی به خریداران در نظر بگیریم شتران ۲۱ هزار و ۱۵۹ میلیارد تومان، شپنا ۲۱ هزار و ۲۶۹ میلیارد تومان، شبریز ۶ هزار و ۱۱۹ میلیارد تومان و شبندر ۱۶ هزار و ۵ میلیارد تومان ارزشگذاری شد.
پالایش یکم بزرگترین صندوقهای دولت در بازار سرمایه است. زمانی هم که پالایش یکم وارد بازار بورس شد، مدت زمان دو هفته برای پذیره نویسی آن وقت گذاشته شد و با استقبال خوبی هم همراه بود. در پذیرهنویسی صندوق پالایشی یکم، هر شخص حقیقی با استفاده از کدملی بدون محدودیت سنی تا سقف پنج میلیون تومان، واحدهای این صندوق را خریداری کردند. داود رزاقی، مدیر صندوق پالایش یکم همان زمان اعلام کرد: در مجموع ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از واحدهای صندوق پالایش یکم به فروش رسید و کل پولی که به دلیل مغایرت به مردم برگشت داده شد، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان بود. از کل ارزش صندوق دارا دوم یا همان پالایش یکم به ارزش ۶۲ هزار میلیارد تومان در نهایت ۸/ ۱۳هزار میلیارد تومان به فروش رسید. برخلاف تصورها با گذشت سه ماه ارزش دارا دوم دچار افت شد و سهامداران با 38 درصد ضرر مواجه شدند.
میزان خرید صندوقها پایین بود و حقوقیها در این صندوق حضور نیافتند تا مردم حضور بیشتری در بازار داشته باشند و از لحاظ اقتصادی به پیشرفت برسند اما در این سهام مردم بیشترین ضرر را کردند و اعتماد آنها نسبت بازار بورس کمتر شد. فعالان بازار دارا دوم را مقصر ریزش 45 درصدی در سه ماه اخیر میدانند. البته عدهای هم متقدند که اختلاف وزرای اقتصادی و نفت در ماجرای عرضه دارا دوم، منفی شدن عرضه و ورود بازار به قیمت اصلاحی سبب ریزش بازار بورس شد. تاکنون سهام دارا دوم حدود 40 درصد کاهش یافت که برای سهامداران فقط ضرر بود.
* اشتباه بزرگ دولت در پالایش یکم
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی یکتا پرس، گفت: صندوق پالایشی یکم از صندوق ETF با مدیریت دولت اشتباهی را انجام دادند که سبب تحریک این سهام در بازار بورس شد. متولیان به زبان آوردند که منابع مالی مورد نظر برای آن مطرح نشده است و کمبود نقدینگی در اداره سهام مشکلاتی را برای سهام موردنظر به وجود آورد. بازار وارد اصلاح قیمتی شد و شاخص کل بورس هم کاهش پیدا کرد. در این بازار پر التهاب دارا دوم با ضرر مواجه شد.
وی بیان کرد: تصور بر این بود کسانی که در صندوق نخست سرمایهگذاری کرده بودند حداقل 100 درصد سود کردهاند به نظر میرسید در صورت بهبود وضعیت شاخص،دارندگان پالایشی یکم نیز 50 درصد سود کنند.دولت سطح دسترسی بالایی برای سرمایهگذاری مردم در نظر گرفت تا با توجه به تخفیف چشمگیری که برای پالایش یکم در نظر گرفتند سهامداران زیادی جذب این بازار میشوند و بسیاری هم در پذیره نویسی شرکت کردند اما با گذشت زمان شرایط به گونهای نشد که تصور میشد. این امکان وجود دارد که میزان ضرر دارا دوم ادامه داشته باشد.