به گزارش یکتاپرس به نقل از همشهری آنلاین، هیپوگلیسمی شرایطی است که در آن سطح قند خون (گلوکز) پایینتر از حد طبیعی است. گلوکز منبع اصلی انرژی بدن است. علائم افزایش قند خون هشداری برای پیشگیری و درمان بیماری قند خون است و باید آن را جدی گرفت.
هیپوگلیسمی (افت قند خون) چیست؟
هیپوگلیسمی اغلب مربوط به درمان دیابت است. اما سایر داروها و شرایط مختلف (هر چند نادر) میتواند باعث افت قند خون در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، شود.
وقتی سطح قند خون پایین باشد، هیپوگلیسمی نیاز به درمان فوری دارد. برای بسیاری از افراد، قند خون ناشتا ۷۰ میلیگرم در هر دسیلیتر (میلیگرم در لیتر)، یا ۳.۹ میلیلیتر در لیتر (میلیمول در لیتر) یا پایینتر، باید هشداری برای هیپوگلیسمی در نظر گرفته شود. اما این میزان برای شما ممکن است متفاوت باشد. از پزشک خود سؤال کنید.
درمان شامل بازگشت سریع قند خون به حالت عادی با غذاهای پر قند، نوشیدنی یا با داروها است. درمان طولانی مدت مستلزم شناسایی و معالجه علت هیپوگلیسمی است.
علائم افت قند خون و نشانه های هیپوگلیسمی چیست؟
اگر سطح قند خون خیلی پایین باشد، علائم افت قند خون میتواند شامل موارد زیر باشد:
۱. ضربان قلب نامنظم یا سریع از نشانه های هیپوگلیسمی است.
۲. خستگی از علایم بیماری قند پایین و افت قند خون است.
۳. پوست رنگ پریده میتواند از علائم هیپوگلیسمی باشد.
۴. لرز نیز یکی از نشانه های پایین آمدن قند خون است.
۵. اضطراب یکی از علائم قند خون پایین است.
۶. تعریق نیز میتواند به بیماری قندخون مرتبط باشد
۷. گرسنگی
۸. تحریک پذیری
۹. سوزن سوزن شدن یا بیحسی لب، زبان یا گونه
۱۰. گیجی، رفتار غیرطبیعی یا هر دو، مانند عدم توانایی در انجام کارهای روزمره
۱۱. اختلالات بینایی ، مانند تاری دید
۱۲. تشنج
۱۳. از دست دادن هوشیاری
چه زمانی برای درمان افت قند خون به پزشک فوق تخصص غدد مراجعه کنید
اگر:
• علائم هیپوگلیسمی را دارید و دیابت ندارید
• مبتلا به دیابت هستید و هیپوگلیسمی پاسخی به درمان نمیدهد، مانند نوشیدن آب یا نوشابههای معمولی، خوردن آب نبات یا مصرف قرص گلوکز
برای کسی که مبتلا به دیابت یا سابقه کم کاری قند خون است که علائم هیپوگلیسمی شدید دارد یا هوشیاری خود را از دست میدهد، به دنبال کمک فوری باشید.
علل افت قند خون چیست؟
هیپوگلیسمی وقتی اتفاق میافتد که سطح قند خون (گلوکز) پایینتر از حد طبیعی باشد. این اختلال دلایل مختلفی دارد. شایعترین آن، عارضه جانبی داروهایی است که برای درمان دیابت استفاده میشود.
برای تشخیص علائم بیماری قند خون و آنکه بدانید افت قند خون عصبی و هیپوگلیسمی چیست باید به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید.
تنظیم قند خون
هنگام غذا خوردن، بدن کربوهیدراتها را از طریق مواد غذایی (از جمله نان، برنج، ماکارونی، سبزیجات، میوه و محصولات لبنی) به مولکولهای مختلف قند ازجمله گلوکز تجزیه میکند.
گلوکز، منبع اصلی انرژی بدن، با کمک انسولین (هورمونی که توسط لوزالمعده ترشح میشود) وارد سلولهای بیشتر بافتها میشود. انسولین باعث میشود گلوکز وارد سلولها شود و سوخت مورد نیاز سلولها را تأمین کند. گلوکز اضافی در کبد و ماهیچهها به صورت گلیکوژن ذخیره میشود.
اگر چندین ساعت غذا نخوردهاید و قند خون کاهش یابد، هورمون دیگری از پانکراس به کبد هشدار میدهد تا گلیکوژن ذخیره شده را تجزیه و گلوکز را در جریان خون آزاد کند. این باعث میشود تا دوباره غذا بخورید و قند خون در حد طبیعی باقی بماند.
بدن توانایی ساخت گلوکز را نیز دارد. این روند به طور عمده در کبد و همچنین در کلیهها نیز رخ میدهد.
علائم افت قند خون | اگر علائم کمبود قند خون دارید، این موارد را انجام دهید | عوارض افت قند خون چیست؟
دلایل احتمالی همراه با دیابت
اگر مبتلا به دیابت هستید، ممکن است بدن انسولین کافی تولید نکند (دیابت نوع ۱) یا ممکن است نسبت به آن واکنش کمتری نشان دهد (دیابت نوع ۲). در نتیجه، گلوکز تمایل به تجمع در جریان خون دارد و میتواند به سطح بالا و خطرناکی برسد. برای رفع این مشکل، ممکن است انسولین یا داروهای دیگری برای کاهش قند خون مصرف کنید.
اما انسولین زیاد یا داروهای دیابت دیگر ممکن است باعث شود سطح قند خون خیلی پایین بیاید و باعث هیپوگلیسمی شود. در صورتی که بعد از مصرف داروی دیابت کمتر از حد معمول غذا بخورید یا بیشتر از حد معمول ورزش کنید، ممکن است هیپوگلیسمی ایجاد شود.
کمبود قند خون در افراد فاقد دیابت خیلی شایع نیست. علل می تواند موارد زیر را شامل شود:
• داروها
مصرف داروی دیابت خوراکی شخص دیگری به طور تصادفی یک دلیل احتمالی هیپوگلیسمی است. سایر داروها میتوانند باعث ایجاد هیپوگلیسمی بخصوص در کودکان یا در افراد مبتلا به نارسایی کلیه شوند. یک نمونه کینین (Qualaquin) است که برای درمان مالاریا استفاده میشود.
• نوشیدن زیاد الکل
نوشیدن زیاد و بدون خوردن (غذا) میتواند کبد را از انتشار گلوکز ذخیره شده به جریان خون منع کند و باعث هیپوگلیسمی شود.
• برخی از بیماریهای بحرانی
بیماریهای شدید کبدی مانند هپاتیت شدید یا سیروز میتواند باعث هیپوگلیسمی شوند. اختلالات کلیوی که عدم دفع کارآمد داروها را در پی دارد، به دلیل تجمع آن داروها میتواند بر میزان گلوکز تأثیر بگذارد.
برای بررسی علائم بالا بودن قند خون و یا پایین آمدن قند خون میتوانید از خدمات آزمایش در محل استفاده کنید:
• گرسنگی طولانی مدت
همانطور که در اختلال خوردن بیاشتهایی عصبی رخ میدهد، در کاهش موادی که بدن برای ساخت گلوکز نیاز دارد، نقش دارد.
• تولید بیش از حد انسولین
یک تومور نادر لوزالمعده (انسولینوما) باعث تولید بیش از حد انسولین و در نتیجه هیپوگلیسمی میشود. سایر تومورها همچنین می توانند منجر به تولید بیش از حد مواد شبه انسولین شوند. بزرگ شدن سلولهای پانکراس تولید کننده انسولین نیز اثری مشابه دارد.
• کمبود هورمون
برخی از اختلالات تومور غده آدرنال و هیپوفیز میتواند منجر به کمبود هورمونهای کلیدی تنظیم کننده تولید گلوکز شود. اگر میزان هورمون رشد بسیار کم باشد، کودکان دچار کمبود قند خون میشوند.