به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، اکوتوریسم، یک نوع از گردشگری است که در آن، افراد به مناطق طبیعی سفر کرده و از آنها دیدن می کنند. قابل ذکر است که در اکوتوریسم، این مناطق طبیعی معمولا نا مسکون هستند و کسی در آنها زندگی نمی کند. یکی دیگر از ویژگی های این مناطق، دست نخورده بودن آنها است.
به گردشگرانی که به این مناطق طبیعی و دست نخورده می روند، اکوتوریست می گویند. این افراد، خود را در مقابل محیط زیست، مسئول می دانند و تلاش می کنند که در سفر های اکوتوریسمی، هیچ لطمه ای به محیط زیست وارد نکنند. این گردشگران، با مسئولیت خود وارد مناطق دست نخورده و طبیعی می شوند.
هدف از اکوتوریسم، آشنا کردن گردشگران و اکوتوریست ها با مناطق دست نخورده جهان، و همچنین آموزش نگهداری از طبیعت و اکوسیستم به آنها است.
شاید بعضی ها تصور کنند که سفر به این مناطق طبیعی و بکر، می تواند به آنها آسیب برساند، در حالی که اینگونه نیست. در فرایند اکوتوریسم، مهم ترین چیز، دست نخورده باقی ماندن طبیعت است.
پیرامون واژه اکوتوریسم و سابقه کاربرد آن اظهارنظرهای متفاوتی صورت گرفته است. برخی صاحبنظران سابقه کاربرد چنین واژهای را در اواخر دهه ۱۹۸۰ ذکر کردهاند. اما در تمام متون مرتبط، Ceballos-Lascurain به عنوان نخستین کسی آمدهاست که این واژه را به کار بردهاست. برابر تعریف او، بوم گردشگری مسافرتی است که به منظور مطالعه، تحسین، ستایش و کسب لذت از سیمای طبیعی و مشاهده گیاهان و جانوران و آشنایی با ویژگیهای فرهنگی جوامع محلی در گذشته و حال صورت میگیرد.
برخی سابقه اکوتوریسم را به زمانی دورتر و به Hetzer نسبت میدهند و معتقدند که او این واژه را در دهه ۱۹۶۰ برای تشریح روابط متقابل گردشگری، محیط زیست و ویژگیهای فرهنگی، استفاده کردهاست. به اعتقاد Hetzer، مفهوم بوم گردشگری در واکنش به رویههای نامناسب و منفی توسعه و نادیده گرفتن ملاحظات زیست محیطی، شکل گرفته است. و سابقه آن به اواخر دهه ۶۰، یعنی زمانی که کارشناسان نسبت به برداشت بیرویه از منابع نگران بودند، باز میگردد.
با توجه به گذشت ۲۵ سال از شروع به کار کردن انجمن جهانی اکوتوریسم (TIES) جهت بررسی اصول اکوتوریسم سه اصل عمده در آن وجود دارد که آن ها به ترتیب زیر هستند:
وابسته به طبیعت باشد.
از لحاظ اکولوژیک پایدار باشد و به عبارتی کمترین آسیب و اثرات سوء را برای طبیعت نداشته باشد.
آموزش و ارایه ارزش های منطقه مورد بازدید، عنصر اصلی آن بازدید باشد.
جوامع محلی و میزبان در آن مشارکت داشته باشند.
اگر بخواهیم کمی خلاصه تر مفهوم اکوتوریستم را شرح دهیم اینطور بیان می شود که رفتار ما در طبیعت چیزی جز حفظ و نگهداری از محیط زیست را نشان ندهد و سفر مسئولانه با هدف ایجاد پایداری در زیست بوم را پیشه راه خودمان قرار دهیم. کسانی که می خواهند در این زمینه مشارکت عمده ای داشته باشند می بایست اصول زیر را حتما رعایت کنند:
به حداقل رساندن آسیب های فیزیکی، اجتماعی، رفتاری و روانی در طول مسافرت
ایجاد آگاهی فرهنگی و زیست محیطی و ترویج فرهنگ احترام به طبیعت و مردم بومی
اکوتوریسم، انواع مختلفی دارد و افراد اکوتوریست، بر اساس میل خود می توانند انتخاب کنند که دوست دارند در کدام نوع از سفر اکوتوریسمی شرکت کنند. طبیعت از بخش های مختلفی تشکیل شده است، و این امر، باعث به وجود آمدن انواعی از اکوتوریسم می شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
افرادی که دوست دارند به مناطق کوهستانی دست نخورده بروند، و یا اینکه به مناطق مرتفع سفر کنند، می توانند به مناطق کوهستانی سفر کرده و به گروه های کوهنوردی ملحق شوند. کوهنوردی، یکی از بهترین ورزش ها برای بدن انسان است.
پرنده نگری، یکی از انواع اکوتوریسم است که جنبه تفریحی نیز دارد. در پرنده نگری، افراد با استفاده از لوازم مخصوص، پرندگان را از راه دور و در زیستگاه طبیعی آنها مشاهده می کنند.
پرنده نگری، در واقع یکی از پر طرفدار ترین نوع های اکوتوریسم است و سالانه، تعداد زیادی از اکوتوریست ها برای پرنده نگری، به نقاط مختلف جهان سفر می کنند.
مردم شناسی، یا همان انسان شناسی، نوعی از اکوتوریسم است که در آن، به بررسی انسان های دیگر پرداخته می شود. انسان شناسی، در واقع یکی از علوم اجتماعی نیز هست.
انسان ها در فرایند انسان شناسی، از جنبه های مختلف مورد مطالعه قرار می گیرند. یکی از این جنبه ها، تاریخ و فرهنگ است. در این شاخه، فرهنگ انسان هایی که در آن مکان زندگی می کنند، و همچنین تاریخ و اماکن باستانی آنها مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. در فرایند انسان شناسی، انسان ها در زمینه جسمانی و حتی روانشناسی نیز، مورد مطالعه قرار می گیرند.
یکی دیگر از انواع اکوتوریسم، طبیعت درمانی است. ممکن است که گردشگران، بیماری هایی داشته باشند که طبیعت، می تواند راه درمان مناسبی برای آنها باشد. برای مثال، افرادی که مبتلا به بیماری هایی مانند روماتیسم، پسوریازیس، مشکلات تنفسی و یا آرتریت هستند، می توانند با سفر به مناطق دست نخورده طبیعت، با استفاده از منابع طبیعی خود را درمان کنند.
شن رادیو اکتیو، دریاچه های نمک، چشمه های آب گرم و گوگرد، آب و هوای مناسب، حمام های گیاهی و... از مکان هایی هستند که می توان در طبیعت درمانی، به آنها مراجعه کرد و با استفاده کردن از آنها، بسیاری از بیماری ها را درمان کرد. در صورتی که بیماری هایی نظیر مشکلات تنفسی، روماتیسم و... دارید، می توانید به تور های اکوتوریسم و طبیعت درمانی بپیوندید و برای درمان بیماری خود از راه طبیعت، اقدام کنید.
انتهای پیام/