به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، اینترنت فضایی بسیار گسترده و بزرگ است و همانگونه که ویژگیهای مثبت زیادی دارد ویژگیهای منفی نیز دارد. کی از شایع ترین اتفاقات در فضای اینترنت کلاه برداری و یا ارائه خدمات نامناسب به مشتریان است. برای جلوگیری از این مشکلات در ایران سازمان مرکز توسعه تجارت الکترونیک که زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن، تجارت است، سایتی به نام نماد اعتماد الکترونیک ایجاد کرده که افرادی که میخواهند از سایتی خرید اینترنتی انجام باید به لوگو آن توجه کنند. با کیلک کردن بر روی لوگو نماد الکترونیک صفحهایی برای شما باز میشود که در آن مشخصات کامل شخص و یا شرکت دارنده سایت وجود دارد.
بهتازگی وبسایتی برای فروش غیرحضوری محصولات کسبوکار خود راهاندازی کردهاید و متوجه شدهاید برای فروش قانونی به نماد الکترونیک نیاز دارید؟ نمیدانید نماد اعتماد الکترونیک چیست یا آنکه به چه شرایط و مدارکی جهت گرفتن آن نیاز است؟ شاید هم اصلا صاحب کسبوکاری نباشید و بهعنوان مشتری که قصد خرید اینترنتی دارد میخواهید بدانید چطور و بر چه اساسی میتوانید به وبسایت فروشنده اعتماد کنید؟
نماد اعتماد الکترونیکی یا نماد الکترونیک یا اینماد، همانطور که از نام آن برمیآید، نوعی نشان اعتماد است که ارگانی دولتی به نام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در اختیار آن دسته از وبسایتهای تجاری قرار میدهد که محصولاتشان را از طریق اینترنت میفروشند. البته این کسبوکارها برای دریافت نشان اعتماد باید صلاحیت خود را احراز کنند و مدارک لازم را در اختیار ارگان مربوطه قرار دهند.
در دنیای امروز، با رشد چشمگیر فعالیت کسبوکارهای اینترنتی در فضای مجازی، بحث امنیت خرید و حفظ حقوق مشتریان اهمیت دوچندان پیدا کرده است؛ بهویژه که از زمان فراگیری ویروس کرونا بخش اعظم مشتریان ترجیح میدهند بهشکل غیرحضوری از خدمات کسبوکارها استفاده کنند و بهجای مراجعه حضوری به فروشگاهها، محصولات موردنظرشان را درِ خانه تحویل بگیرند.
اما در چنین شرایطی که مشتری مستقیما با فروشنده رودررو نمیشود و تنها چیزی که به آن دسترسی دارد آدرس وبسایت یا اطلاعات تماس در شبکههای اجتماعی و نظایر اینهاست، چطور میتواند از حفظ حقوقش کسب اطمینان کند؟ اگر کسبوکار مذکور خلافی مرتکب شود، فرضا محصول را نفرستد، محصول ایرادی داشته باشد یا مغایر با چیزی باشد که مشتری سفارش داده بود، چه باید بکند و چطور میتواند حقش را بگیرد؟
یكی از عوامل مهم توسعه تجارت الكترونیكی، ایجاد اعتماد و اطمینان در میان كاربران خدمات الكترونیكی می باشد. با توجه به بررسی های انجام گرفته ، مهمترین عوامل مراجعه و اعتماد خریداران به کسب و کار های اینترنتی به شرح ذیل می باشند :
شناسایی مالك کسب و کار و امكان مراجعه در صورت بروز اشكال.
كامل و صحیح بودن اطلاعات كالا یا خدمات ارائه شده.
گارانتی محصولات و ارائه خدمات پس از فروش.
واضح بودن روند برگرداندن كالا و بازپس گیری پول.
محفوظ ماندن اطلاعات شخصی و مالی خریداران.
تایید امنیت سایت توسط یك موسسه و مركز ملی اعتماد.
طبق مطالعات انجام شده تائید کسب و کار اینترنتی توسط یك موسسه و مركز ثالث ، بیشترین تاثیر در مراجعه و اعتماد خریداران به کسب و کار اینترنتی را دارد. در این حالت خریدار از محفوظ ماندن اطلاعات خود احساس امنیت بیشتری دارد و اگر از اطلاعات شخصی وی سوء استفاده شود، می تواند برای شكایت از کسب و کار اینترنتی متخلف به مراجع قانونی مراجعه نماید.
همانگونه که گفته شد در ایران مركز توسعه تجارت الكترونیكی که زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن، تجارت است مسئولیت ایجاد زیر ساخت های امنیت و اعطای نماد اعتماد الكترونیكی به کسب و کارهای اینترنتی را برعهده دارد.
مطابق با گفته کارشناسان سازمان توسعه تجارت الکترونیکی به عنوان متولی ای نماد در کشور اگر تصویری از لوگوی نماد اعتماد الكترونیكی در وب سایت یک کسب و کار اینترنتی را مشاهده کردید، برای اطمنیان و امنیت بیشتر لازم است به این نکات توجه کنید:
با کلیک کردن بر روی تصویر لوگوی ای نماد، صفحه مجوز مربوطه را مشاهده کنید.
مطمئن شوید صفحه ای که مشاهده می کنید، صفحه اصلی مرورگر شماست و نه یک عکس و تصویر از یک مرورگر.
دقت داشته باشید که صفحه مجوز حتما باید با آدرس enamad.ir آغاز شده باشد.
حتما آدرس اینترنتی (URL) سایت فروشگاه یا بازار الکترونیکی با آدرسی که در این صفحه معرفی می شود یکسان باشد.
دامنه وب سایت فروشگاه مورد نظر خود را در فهرست کسب و کارهای دارای نماد اعتماد الكترونیكی منتشر شده در سایت ای نماد به آدرس enamad.ir جستجو کنید.
انتهای پیام/