چالش‌های پیش روی وزیر آموزش‌وپرورش دولت سیزدهم | یکتاپرس
یکتاپرس گزارش می‌دهد؛
آموزش و پرورش بعد از گذشت 42 سال در نقطه ای قرار دارد که فرهنگیان، دانش آموزان، اولیا و جامعه از آن ناراضی هستند.
کد خبر: ۴۹۶۴۹
۱۱:۰۹ - ۳۱ مرداد ۱۴۰۰

به گزارش گروه اجتماعی یکتاپرس؛ اهمیت برخورداری همه انسانها از آموزش با تاکید بر نقش اساسی معلمان در ارتقای کیفی آموزش است. کمبود معلم در برخی کشورهای فقیر و حاشیه ای دنیا و کمبود معلم آموزش دیده و حرفه ای در کشورهای در حال توسعه دو چالش عمده است . برای تحقق آموزش برای همه، لازم است که معلم با کیفیت آموزش و تربیت بالا، آموزش ببینند و در مناطق فقیر و حاشیه ای دنیا به کار گمارده شوند.یونسکو، آموزش را یک حق انسانی می‌داند.

 حق آموزش در اعلامیه جهانی حقوق بشر و در اسناد یونسکو مورد تاکید قرار گرفته است. توجه یونسکو به مقوله "آموزش برای همه " از سال 1946 آغاز شد، هنگامی که 46 کشور جهان از جمله ایران، اساسنامه یونسکو را در سازمان ملل متحد امضا کردند. مطابق این اساسنامه همه انسان‌ها باید از آموزش پایه برخوردار شوند.

 کودکان محروم و نیازمند، کودکان اقلیت های قومی، همه دختران و کودکان کار در همه جای دنیا باید به آموزش ابتدایی اجباری و با کیفیت خوب دسترسی داشته باشند. زمینه دسترسی جوانان به آموزش مناسب و دوره های ویژه مهارتی فراهم شود. بزرگسالان به ویژه زنان به پیشرفت 50 درصدی در سطوح مختلف سوادآموزی نائل شوند. تبعیض جنسیتی در تمامی سطوح آموزشی تا سال برداشته شود و جنبه های کیفی آموزش مورد توجه قرارگیرد. دولت ها تعهد دارند که برای تحقق برنامه آموزش برای همه، منابع و امکانات کافی فراهم کنند.

وزارت آموزش و پرورش از مهمترین وزارتخانه‌های کشور از نظر تعداد ادارات مستقل شهر ستان و منطقه (۹۳۰ مورد) و حجم بالای نیروی انسانی مشغول بکار و همچنین حساس‌ترین وزارتخانه در تربیت فرزندان جامعه و آینده سازان کشور است. پر واضح است مدیریت مجموعه‌ای با حدود یک میلیون نیروی انسانی فرهیخته که به تعلیم و تربیت فرزندان جامعه مشغول می‌باشند، امری بسیار مهم و حساس است.

با تاکیدات مقام معظم رهبری، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تدوین و تصویب شده است و در واقع ریل گذاری لازم برای ارتقاء آموزش و پرورش فراهم گردیده است. نیاز امروز اجرای سند تحول به طور متوازن، با در نظر گرفتن شرایط روز است که نیازمند مجریان هوشمند و با تجربه و توانمند است.

لازم است مدیریت آموزش و پرورش کشور، با سرعت و دقت به ارائه برنامه‌های اجرایی و عملی بپردازد و با شناسایی موانع، در جهت رفع آن‌ها گام بردارد. از سوی دیگر، با توجه به آسیب‌های محیطی که ممکن است بر جسم و روح فرزندان این مملکت صدمه وارد نماید، وزارت آموزش و پرورش به عنوان نهاد رسمی متولی آموزش و پرورش، موظف است نسبت به تعمیق تربیت صحیح و پرورش مناسب از سن خرد سالی تا سن جوانی، اهتمام جدی داشته باشد و این سنگینی وظیفه وزیر مربوطه را نشان می‌دهد. با شیوع بیماری کرونا کودکان ما بدترین تاثیرات را بخاطر دوری از اجتماعات و تعطیلی بلند مدت مدارس متحمل شدند که جبران آن نیازمند چاره اندیشی عاجل است. محرومیت حدود سه میلیون دانش آموز از ابزار هوشمند ارتباطی، بار سنگینی بر تن رنجور آموزش و پرورش کشور می‌باشد.

آموزش و پرورش ما با کمبود معلم مواجه نیست، بلکه با توزیع نامناسب معلمان مواجه است که باعث ایجاد نیروی مازاد در مناطق برخوردار و کمبود معلم در برخی مناطق محروم شده است. سیاست های استخدامی این وزارتخانه نتوانسته تا کنون این معضل را حل کند. آموزش و پرورش در زمینه کیفیت آموزشی دچار مشکل است و بخشی از ضعف کیفیت آموزشی، به چگونگی جذب ، آموزش و نگهداشت معلمان برمی گردد.اغلب معلمان آموزش های لازم برای حرفه معلمی را ندیده اند و در طول خدمت به ندرت در کلاس های ضمن خدمت، اطلاعات و دانش و روشهای آموزشی خود را بازنگری و اصلاح کرده اند. انگیزه شغلی معلمان و دلبستگی حرفه ای آنها، پایین است.

معلمان در دفتر مدرسه و حتی در کلاس های درس مستقیم و غیر مستقیم نارضایتی خود را از اوضاع معیشتی ابراز می کنند.اغلب معلمان حقوق و مزایای پایین را عامل بی انگیزگی خود معرفی می کنند. یکی از جنبه های متناقض، نسبت هزینه های پرسنلی به سایر هزینه ها در بودجه وزارت آموزش و پرورش است. به طور متوسط در ده سال گذشته 90 درصد اعتبارات وزارتخانه صرف پرداخت حقوق و مزایای پرسنل شده است. با این وجود پرسنل آموزش و پرورش حقوق و مزایای خود را به هیچ وجه کافی نمی دانند و دائما خود را با کارکنان دیگر دولت مقایسه کرده و احساس تبعیض آنها را رنج می دهد.

وزارت آموزش ‌وپرورش به عنوان یکی از مهمترین دستگاه‌های کشور همیشه با چالش‌هایی در حوزه برنامه‌ریزی و کارکرد ساختاری مواجه بوده و انتخاب وزیر مربوطه به یکی از دغدغه‌های کارشناسان تبدیل شده است. متخصصان حوزه آموزشی معتقدند فردی باید اداره این وزارتخانه را عهده‌دار شود که از مشکلات درهم‌تنیده آن آگاه باشد و قدرت ایجاد تحول در ساختار آن را داشته باشد.

در مجموع؛ جوان بودن وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش یکی از امتیازات است و رسالت اصلی آموزش و پرورش قدم برداشتن در مسیر گام دوم انقلاب است. آموزش و پرورش بعد از گذشت 42 سال با داشتن وزرای مختلف و داشتن سابقه کار در وزارت خانه ها  اکنون در نقطه ای قرار دارد که فرهنگیان، دانش آموزان، اولیا و جامعه از آن ناراضی هستند و نتوانسته است در این مدت 42 سال رسالت انقلابی و اسلامی بودن را داشته باشد.

انتهای پیام/

برچسب ها: باغگلی

این خبر را به اشتراک بگذارید:

ارسال نظرات
از اینکه دیدگاه خود را بدون استفاده از الفاظ زشت و زننده ارسال می‌کنید سپاسگزاریم.
نام:
ایمیل:
نظر: