به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، اغلب افراد دستکم یک بار در طول عمرشان سرزنش و تحقیرشدن را تجربه میکنند. گرچه این تجربه با احساس ناخوشایند و استرس همراه است، راهکارهای زیادی برای پرهیز و مقابله با آن وجود دارد. در این یادداشت، تحقیرشدن در محیط کار و چگونگی مقابله با آن را بررسی میکنیم و نیز نکاتی را برمی شماریم که در مواجه با این پدیده کمکتان میکنند.
تحقیرکردن شامل بهکاربردن کلمات و رفتاری در قبال یک شخص است که با هدف زیرپاگذاشتن حرمت نفس و شرمسارکردن او انجام شود. تحقیر عزتنفس فرد را هدف قرار میدهد و تأثیرات مخرب ذهنی روی او میگذارد. در محیط کار، زورگویی عامل اصلی تحقیرشدن افراد است. مقابله با زورگویی و تحقیرِ ناشی از آن یکی از چالشهای محیط کار به حساب میآید. وقتی کارمندی از سوی سایر همکاران یا رئیسش تحقیر شود، عزتنفسش خدشهدار میشود.
وقتی کسی با رفتار تحقیرآمیزش شما را به تقابل وامیدارد، پیش از واکنش نشاندادن، باید درباره برخی چیزها تأمل کنید:
اول، به این فکر کنید که آیا باید جوابش را بدهم یا نه. به این فکر کنید که این فرد چه اهمیتی برای شما در محیط کار دارد. اگر فرد در جایگاه شغلی بالاتری از شماست، این تأمل میتواند به حفظ تصویر شما نزد او کمک کند.
دوم، در این شرایط بهتر است تماس چشمی برقرار نکنید تا صبرتان را از دست ندهید.
وقتی در محیط کار تحقیر شدید، سعی کنید هرچه سریعتر آنجا را موقتا ترک کنید. این کار بهتر از آنجا ایستادن و تحقیرشدن است. این کار، هم جلوی آسیب بیشتر به شما و هم جلوی دعوایی بزرگ را میگیرد. ترککردن محیط بهمعنای ضعیفبودن شما نیست، بلکه بهمعنای ارزشی است که شما برای خودتان قائل شدهاید و در جایی که فضای سمی دارد باقی نماندهاید.
وقتی کسی ما را به سخره بگیرد یا تحقیرمان کند، طبیعی است عصبانی شویم و بخواهیم واکنش جدی نشان بدهیم؛ اما این شیوه خصوصا هنگامی که خشمگین هستیم، نهتنها مسئله را حل نمیکند که ممکن است به بدترشدن شرایط منجر شود. باید آرامشمان را حفظ کنیم تا بهموقع بتوانیم راهحل مناسبی برای این موضوع بیابیم. خشم فقط وجهه ما را بیشتر تخریب میکند.
با تحقیر کردن متقابل، کارشان را تلافی نکنید.
طرز برخوردشان چیزهای زیادی در مورد آنها به شما می گوید، به راحتی می توانید درک کنید که دلیل همه این کارها، خشم و نفرتی است که وجودشان را فراگرفته و خودشان باید با آن کنار بیایند نه شما.
آیا می توانید از میان نظریات آنها برای خود یک “هدیه” پیدا کنید؟ می توانید به یکی از نقاط ضعف و یا قوت خود در بین نظریات آنها پی ببرید؛ اگر قوت بود آنرا افزایش دهید و اگر ضعف بود در پی جبران آن برآیید.
ممکن است برداشتی که از نظریات آنها می کنید کاملاً نادرست باشد و آنها واقعاً از گفته های خود قصد و منظوری مداشته باشند. تنها به دلیل اعتقادات و باورهای ذهنی نمی توانید دیگران را متهم کنید.
نسبت به پیام های زیرکانه ای که ممکن است نظریات منفی در بر داشته باشند، آگاه باشید (مانند تبلیغاتی که هر روزه به گوشتان می رسد) و به آنها اجازه ندهید تا حس ارزشمندی و اعتبار شخصی شما را زیر سوال ببرند.
از تجربیات پیشینتان برای مواجه با تحقیر کمک بگیرید.
پیش از برخورد با این مسئله، هوشمندانه برنامهریزی کنید.
استرستان را با انجام کاری که از آن لذت میبرید کاهش دهید.
درک کنید که شما تنها فردی نیستید که این وضعیت را تجربه کردهاید.
وقتی خطایی از شما سر میزند و با سرزنش و تحقیر شدید همکار یا مدیرتان روبهرو میشوید، طبیعی است به شما بربخورد و شروع به سرزنشکردن خودتان کنید که چرا اجازه دادید چنین اتفاقی بیافتد. هرگز خود و مهارتهایتان را دست کم نگیرید. خطای شما بهمعنای ناتوانی شما نیست. خودتان را چه در خلوت و چه در حضور دیگران سرزنش نکنید. با این کار هیچچیزی حل نمیشود. اعتمادبهنفس خودتان را حفظ کنید و درصدد جبران خطا باشید.
همیشه افرادی هستند که شما را دستکم بگیرند و تحقیر کنند؛ اما همیشه کسانی هم هستند که به شما احترام بگذارند و کارتان را ستایش میکنند. تلاش کنید با گروه دوم ارتباط پایدار همراه با احترام متقابل ایجاد کنید. ایجاد شبکهای از روابط مناسب در محیط کار به شما در مواجه با تحقیرگران یاری میرساند و حتی میتواند جلوی آن را بگیرد.
همان طور که پیشتر گفته شد، اغلب تحقیرها از خصومت شخصی افراد نسبت به ما ناشی نمیشود. گاهی ما از تحقیرشدن در محیط کار خیلی دلگیر میشویم. گاهی هم استرس زیادی را تجربه میکنیم؛ چون انتظار چنین برخورد هایی را نداشتیم. با وجود این، بهتر است مسئله را شخصی نکنیم و خیلی احساسی با قضیه مواجه نشویم.
انتهای پیام/