به گزارش گروه اقتصادی یکتاپرس، بازار ارز چشم انتظار آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران در کشورهای همسایه است. کشورمان از کره جنوبی، ژاپن، عراق و عمان طلب های بسیاری دارند. اقتصاددانان بر این عقیده هستند که این منابع می توانند قیمت دلار را در بازار ارز کاهش دهد.
در چند ماه گذشته با افزایش قیمت دلار بسیاری از مردم در بازار ارز با خرید دلار به دنبال سودهای یک شبه بودند اما اکنون که قیمت دلار با کاهش مواجه است بسیاری از آنها با قیمت پایین تر از خرید به فروش می رسانند تا بیش از این ضرر نکنند. کارشناسان پیش بینی می کنند که قیمت دلار با آزاد سازی منابع ارز بلوکه شده؛ احتمالا به زیر 15 هزار تومان هم خواهد رسید، این ترس هیجانی سبب شده تا سرمایه گذاران در این بازار به سرعت در صف فروش قرار گیرند.
توافق ایران و کره جنوبی بر سر آزادسازی هفت میلیارد دلار دارایی مسدود شده در بانکهای این کشور نوید شروع روند نزولی قیمت در بازار ارز و ورود آن به محدودههای قیمتی منطقی و متناسب با شرایط اقتصادی پسا تحریمی را میدهد.
علاوه بر کره جنوبی، توافقاتی برای آزادسازی دلارهای مسدود شده ایران در ژاپن نیز صورت گرفته است. بدون شک زمینه برای به هم پیوستن زنجیره آزادسازیها در کشورهای هند، عراق و غیره نیز فراهم خواهد شد.
اگر این رویداد را در کنار رخدادهای مربوط به مسئله برجام و بازگشت آمریکا به این توافق قرار بدهیم شروع روند کاهشی در بازار ارز و به ویژه قیمت دلار در روزها و هفتههای آتی منطقی خواهد بود. توافق با کره و ژاپن را میتوان مقدمهای بر رفع موانع موجود دانست. روند شروع شده و به رغم وجود موانع داخلی پیامدهای کاهشی ارزی آن نیز خود را نشان خواهد داد.
منابع ایران در کرهجنوبی 7 میلیارد دلار و ژاپن 5/ 1 میلیارد دلار است. در دوره پساترامپ شرایط برای انتقال ارز و خرید کالاهای مورد نیاز، تسهیل شده است؛ این موضوع میتواند فشار تامین منابع ارزی را در بازار داخل کاهش دهد
پیشقدم شدن کرهجنوبی در زمینه انتقال منابع مالی مسدود شده ایران و اظهار امیدواری سفیر ژاپن برای فراهم کردن واکسن با منابع بلوکه شده در این کشور نشان میدهد که دولت کرهجنوبی از طرف دولت جدید آمریکا مجوز لازم در این زمینه را اخذ کرده است. نقطه عطف مهمی در زمینه ارتباط مالی بانکهای دنیا با ایران خواهد بود و میتواند زمینه را برای ورود بانکهای بینالمللی به ارتباط تجاری با ایران باز کند.
رییس کل بانک مرکزی پیش از این اعلام کرده بود که نرخ ارز به سمت تعادل و ارزش اقتصادی خود حرکت خواهد کرد و رئیس جمهوری نیز مطرح کرده بود که با آزادسازی منابع ایران از کشورهایی همچون کره جنوبی و عراق، قیمت دلار به 15 هزار تومان خواهد رسید.
سخنگوی دولت هم در این زمینه خبر داد که بانک مرکزی ایران بر اساس توافقی که با طرف کرهای نهایی شده قرار است به یک میلیارد دلار از منابع مسدود شده در این کشور دسترسی داشته باشد.
در همین حال همتی در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت خبر داده که قرار است با طرفهای عمانی و عراقی نیز در زمینه آزادسازی منابع ایران مذاکراتی صورت گیرد. همچنین رئیسجمهور در همین جلسه اظهار امیدواری کرده که آزادسازی منابع ایران در خارج از مرزها گشایشهایی را در داخل ایجاد کند. از سوی دیگر طرف کرهای نیز به توافق با ایران واکنش نشان داده است.
وزارت خارجه کره جنوبی در بیانیه خود گفته است که رفع انسداد داراییهای ایران از طریق رایزنی با کشورهای مرتبط از جمله ایالاتمتحده صورت خواهد گرفت.
تحلیلگران بر این عقیده هستند که بازار ارز یکی از بازارهایی است که بیش از سایر بازارها از مسائل سیاسی، روابط بین المللی چون برجام تاثیر میپذیرد و در این روزها که موضوع برجام نقل محافل شده است، چگونگی آینده روابط ایران و آمریکا و برجام از جمله مسائل مهی است که در نوسانات و تحولات این بازار هم نقش دارد.
نایب رییس دوم اتحادیه طلای تهران درباره گرانی قیمت طلا در روزهای پایان سال معتقد است که تقاضا برای خرید طلا کمی رونق گرفته است و همین مسئله به همراه نوسان قیمت دلار باعث روند افزایشی قیمت طلا شده است و حباب سکه نسبت به روز گذشته 130 هزار تومان کاهش یافت و امروز حباب سکه به 600 هزار تومان رسید.
البته برخی از کارشناسان معتقدند که طلا در سراشیبی قرار دارد و طبق آمارها؛ بهای معاملات طلا برای نخستین بار در هفته جاری، در پایین مرز مهم 1800 دلار ایستاد. اونس طلا هم برای تحویل در آوریل در معاملات بازار نیوورک با هشت دلار معادل 0.4 درصد کاهش، در 1797 دلار و 90 سنت بسته شد. طلا روز سه شنبه 0.1 درصد کاهش داشت اما روز دوشنبه 1.7 درصد صعود کرده بود.
انتهای پیام/